Вернікі адзначаюць Грамніцы



Сёння, 2 лютага, вернікі адзначаюць Свята Сустрэчы Госпада Нашага Ісуса Хрыста, ці Грамніцы. Гэта адно з двунадзесятых святаў, якое згадвае пра сустрэчу Ісуса Хрыста, які пасля сарака дзён ад нараджэння, паводле габрэйскага закону, мог разам з маці з’явіцца ў Храме.

Святар Беларускай грэка-каталіцкае Царквы Андрэй Крот прыводзіць і такое значэнне свята для хрысціянаў.

– Мне вельмі падабаецца народнае тлумачэнне гэтага свята, тое, што зіма сустракаецца з вясною, з летам. Бо яно таксама і біблійнае. Зіма Старога Запавету, калі мы яшчэ не ведалі пра прыйсце Збаўцы, сустракаецца з вясною і летам Новага Запавету, калі мы ўжо чуем, што збаўца нарадзіўся, калі ён ужо пачынае аб’яўляць сябе свету і калі пачынаецца ўласна тая нашая гісторыя збаўлення, якая трошкі раней у нас святкуецца, ад Раства Хрыстовага, але зараз яна ўжо больш глыбока пранікае ў свет.

Свята Грамніцы, ці Стрэчання ва Усходняй традыцыі прыйшло ад 4-га стагоддзя. На Захадзе Еўропы яно распаўсюджвалася да 8-га стагоддзя. Вернікі традыцыйна падчас літургіі асвячаюць грамнічныя свечкі, якія выкарыстоўваюць пры важных падзеях. 

– Вельмі важны сімвал гэтага свята – грамнічная свечка, якая для на сімвалізуе, што мы самі павінны гарэць для Бога. Быць такім святлом, якое будзе свяціць і іншым людзям таксама, а па-другое, сімвалізуе таксама Бога, сімвалізуе Хрыста, які прысутны ў нашым свеце, таксама рассвятляе нам цемру гэтага свету, розныя там нашыя непаразуменні, прыкрасці, крыўды, беды. Але ў гэтых бедах і крыўдах гарыць Хрыстос, для нас гарыць святло Божае і паказвае нам, што збаўленне ёсць.

Сустрэчы Божага Сына і Яго Маці з праведным Сімяонам называюць Стрэчаннем.

І менавіта гэтым святам – Грамніцамі завяршаецца цыкл Калядных святаў. 

Якуб Сушчынскі, Беларускае Радыё Рацыя

Фота аўтара